És molt fàcil bloquejar-se a l’hora d’escriure. Ho sé per experiència pròpia, i a més ho veig amb els meus clients quan han de redactar qualsevol fragment de text per a la seva web. És igual que sigui per a una presentació sobre qui són o què fan, o per alimentar el seu blog amb nous continguts: poden passar, literalment, setmanes (moltes!!) fins que acabin tenint el material.
Una altra situació típica és que, al cap de poc temps d’entregar-los el seu web, es veuen incapaços de tenir-lo actualitzat, i menys encara d’anar-hi afegint contingut periòdicament. En poc temps, la pàgina es mor i queda reduïda a una targeta de visita. Però ja no n’hi ha prou, avui en dia, amb això: si vols estar a Internet, has de treballar-t’ho una mica.
Per què hauria de visitar la teva web, si mai hi ha res nou? A més, si fa temps que tot segueix igual, qui em diu que encara et dediques al mateix i que el projecte segueix en marxa? Ni m’anima a treballar amb tu ni em dona confiança…
En fi, que sí o sí hauràs d’escriure, poc o molt.
I no hi ha fòrmules màgiques, però sí que hi ha uns quants bons consells per ser més productiu escrivint (i també més ràpid) sense haver de sacrificar la qualitat del contingut.
1. Tingues una llista d’idees
Pensar sobre què vols escriure pren una gran part del temps. Sempre que se t’acudeixi alguna idea, apunta-la –fes-ho, perquè després l’oblidaràs–. Pots tenir diverses llibretes repartides per casa, feina, cotxe. O anotar les “inspiracions” al primer lloc que puguis (un tovalló o un telèfon mòvil).
2. Deixa reposar les idees
Si no et surt escriure en un moment precís, guarda la idea i no la forcis. Ja tornaràs sobre ella quan hagis agafat distància. No té cap sentit insistir en un escrit quan t’has encallat. Deixa-ho i ja hi tornaràs més endavant. Pots anar afegint-hi informació, si vols: així quan estiguis preparat i amb ganes d’escriure ja tindràs avançada una bona part de la feina.
3. Retalla abans de començar
Segur que et vénen moltes més idees de les que acabes escrivint. El perill és que vulguis posar-les totes encara que no sigui el moment. Per això, abans de posar-te a escriure, centra’t en el que volies dir i fes fora tot allò que sigui afegit.
4. Para atenció als títols
Si el títol ja no agrada, difícilment la gent acabarà llegint l’article (a part dels “habituals”: la mare i algun conegut). O sigui que pensa quina és la manera més clara i sintètica de crear expectatives –que, naturalment, després puguis cumplir–.
5. Fragmenta el contingut
Una regla d’or de la comunicació diu que has de dividir el contingut en trossets fàcils de digerir. Això vol dir moltes coses, però ara mateix em refereixo a que no escriguis 1000 paraules seguides. Utilitza els punts i apart, posa subtítols, fes llistes. Ajuda l’usuari a avançar pel contingut, organitzant-lo i simplificant-lo, i fent-lo visualment fàcil d’escanejar. La qual cosa ens porta al següent punt…
6. Fes (bon) us de l’estil
Ajuda a que la informació arribi: subratlla, utilitza negretes i cursives; afegeix enllaços útils i que ampliin o complementin el que has escrit. Les imatges –les bones imatges– també ajuden, moltíssim: no només criden l’atenció, sino que il·lustren i expliquen el que estàs dient. No és per fer bonic, és per comunicar millor.
7. Sigues breu
La gent té poc temps i un milió de coses que reclamen la seva atenció. No t’allarguis innecessariament. Aquesta brevetat, a més, va a favor de la qualitat del teu contingut: no hi posis coses sobreres i encara serà millor.
8. No et guardis les bones idees per més endavant
Si téns una bona idea, escriu-la. ARA. No pensis que hi haurà un moment millor.
Tenir presents aquests punts, interioritzar-los, farà millor la teva experiència d’escriure i l’experiència dels qui et llegeixin, i a més et permetrà ser més ràpid i eficient.
Es poden dir mil coses sobre aquest tema. Si téns més idees o consells sobre aquest tema, no et tallis! Escriu als comentaris.
Deixa un comentari