Ja fa temps que Facebook ha passat de ser una potent utilitat per connectar amb gent afí, a un maldecap antipàtic. Sobretot pels qui havien començat a utilitzar-ho com a eina de màrketing, més enllà de la connexió amb els seus amics.
Qui més i qui menys, ha sentit a parlar dels canvis que s’han produït a la plataforma: els anuncis, la dissolució de les comunicacions en un mar sorollós i l’oferiment que, si vols que els teus segueixin veient el que publiques, paguis un preu desproporcionat. La veritat és que ja es veia a venir.
I és d’esperar que passi el mateix en les altres plataformes. O és que algú es pensava que li donarien un munt de coses a canvi de res?
Cansats de Facebook
Hi ha un article (en anglès) que enumera tres principis bàsics sobre Facebook que s’han de tenir ben clars, i que val la pena sintetitzar aquí:
- Facebook no et deu res
Ells ho han inventat i no et cobren res. No deus voler que, a sobre, no hi facin negoci. Si no t’agrada, o no et sembla prou adeqüat, marxa. - Has d’entendre perquè la gent fa servir aquesta plataforma
La gent fa servir Facebook per estar en contacte amb els seus i compartir fotos de festes i d’animalons. Hi ha negocis que poden encaixar amb aquest entorn, però no tots. Has de tenir en compte que:- En qualsevol moment poden canviar les condicions del servei, i segur que no t’agradarà.
- Que la gent et respongui i participi no els converteix en clients. Planteja’t si estas fent màrketing o només és un hobby emprenyador.
- Facebook només és una eina més, no ha der ser mai la base de la teva activitat, del teu treball
Ni Twitter, Instagram o Pinterest. Un web propi (que tu controles i del qual ets propietari) ha de ser el centre de la teva presència a internet, i això no ho ha de substituir cap d’aquestes plataformes on depens d’uns termes de servei canviants i que no controles.
Tot i així, les xarxes socials poden ser molt beneficioses. Si és aquest el cas, i a més t’agrada, està bé que les utilitzis, sempre com a complement, com a eines que obren més possibilitats, però mai com a fonament sobre el que construeixes el teu projecte.
L’algorisme que decideix què veus
Facebook fa servir una fòrmula matemàtica, un algorisme que es diu EdgeRank, per intentar “medir” quin interès ténen, per a cadascú, les coses que es van publicant. Si considera que et poden interessar, te les ensenya, i si no, no (com fa Google amb les cerques) . O sigui que és el que decideix què veuràs a la teva pàgina de notícies.
I per decidir què t’ensenya i què no, té en compte factors com l’afinitat (com de sovint s’han produït les interaccions en el passat), el “pes” (si el contingut ha rebut o no molts comentaris, likes o l’han compartit) i l’antiguitat del contingut en concret.
Així, Facebook, acostuma a mostrar les publicacions recents, però si alguna d’aquestes ha tingut molt d’èxit o és d’algú amb qui has tingut molta relació fa pocs dies, te la mostrarà encara que faci una setmana que es va publicar.
Què funciona, ara, a Facebook
Hi ha coses que segueixen funcionant bé per als que volen estar a Facebook, tot i haver canviat el seu algorisme i altres característiques. Aquests són els punts que s’ha de tenir en compte:
- Les fotos ténen més èxit entre la gent, concretament un 53% més de likes, que la mitjana de les publicacion, segons Hubspot.
- Però, recentment, s’ha confirmat que les publicacions de només text arriben a més quantitat d’usuaris.
- Independentment que vulguin cobrar perquè la gent vegi el que publiquem, si el nostre contingut és interessant i connectem amb els usuaris ens anirà molt millor, fins i tot sense pagar.
- Moltes pàgines demanen que les afegeixis a la teva llista d’interessos. Però si després l’usuari no va expressament a aquesta llista, tampoc veurà el que publiquen.
- Una altra novetat és el Pages Feed: el lloc on anar a veure el que publiquen les pàgines que ens agraden (tot i que tampoc ho mostra tot).
- També es pot triar explicitament rebre les notificacions del que ens interessa. Aquí sí que ho veurem, però segons com pot ser molt pesat i implica haver-ho de configurar expressament.
En resum: és un rotllo, no hi ha res clar ni segur. I molt menys “per sempre”. Si t’agrada i et compensa ho pots fer servir com una eina més: vés provant i mira què és el que et funciona millor. Però, com en tot, no hi ha una fòrmula màgica, ni les apostes s’han de fer a un sol número. Aporta contingut interessant. Escolta i participa. Diversifica.
Has d’estar al peu del canó, dedicar-hi temps i esforç i preguntar-te sovint si val la pena. Però, sobretot, has d’invertir en el que realment pots controlar i on pots aportar valor: un web propi amb un contingut propi.
Deixa un comentari