Fa molt temps que vull escriure sobre com buscar (i trobar) imatges lliures, que es poden agafar i fer servir i que són gratuïtes. Amb els anys he anat recopilant adreces de llocs, i ara les he comparat (gràcies, Xavier Alamany!), revisat, actualitzat i les deixo aquí, per a qui li pugui fer servei. També m’he pres la llibertat de classificar-les en tres grans grups (fent clic saltaràs directament):
- Bancs d’imatges clàssics (les típiques fotos impersonals)
- Imatges més indie (en realitat hi ha de tot, vectors inclosos)
- Imatges especials o fins i tot friquis (antigues, clipart, gravats, manga…)
DISCLAIMER
Sempre-sempre-sempre s’ha de comprovar els drets que ens donen sobre cada imatge o grups d’imatges. Hi ha imatges gratis però que no es poden fer servir comercialment, o imatges d’us lliure però que requereixen citar-ne l’autor, etc.
En definitiva, que aquestes imatges NO porten un copyright gran com una casa, però és possible que tinguin alguna restricció, i és la teva responsabilitat (jo ja he avisat I).
Actualment hi ha un munt de llicències, entre d’altres les de Creative Commons i no està de més mirar-s’ho per tenir una idea de com funcionen aquestes coses i quines distincions es fan en els “usos” permesos.
Bancs d’imatges clàssics
Els de tota la vida, vaja, però de gratis. D’aquests llocs que entres i t’atabales una mica (al menys jo).
Són aquest tipus d’imatges professionals, molt preparades, amb models i objectes aïllats, el que tècnicament es coneix com Stock Photo (fotografia d’estoc), però molt útils depenent del projecte.
Una de les coses bones és que aquests bancs tenen cercador, de manera que és més fàcil acabar trobant el que vols. Sempre s’ha de mirar la lletra petita per estar segurs que es poden fer servir i com.
També és típic, quan no estas acostumat a navegar per les seves pàgines, confondre’s amb anuncis enganyosos que ens porten a imatges de pagament (jo ja he avisat II).
Aquí n’hi ha alguns de molt coneguts:
Pixabay (fotos, vectors i il·lustracions lliures de drets)
Free Images (abans Stock.Xchng)
Imatges més indie
Més indie és un dir: en realitat hi ha de tot, vectors inclosos, però sí que l’estil potser no és tan preparat i impersonal com les dels bancs d’imatges. Poden ser professionals o no, però la varietat és molt més gran (i la qualitat també més desigual).
MorgueFile (lliures de drets)
Unsplash (completament lliures)
Death to the Stock Photo (si et subscrius te n’envien periòdicament)
New Old Stock (imatges vintage d’arxius públics)
Freepic (concentra fotos i vectors “propis” i d’altres webs)
Flickr Creative Commons (fotos de la xarxa social Flickr, amb llicència Creative Commons –mira’n les condicions, jo ja he avisat III–)
Imatges especials o fins i tot “friquis”
Aquí hi trobaras les imatges menys estàndard: imatges antigues, gravats, clipart, textures, etc. Són “friquis” depèn de per a qui o per a què.
The Graphics Fairy (gravats, clipart antic, sense drets)
Deviant Art (mítica comunitat creativa. Aquí hi ha de tot: textures, pinzells, fotos, dibuixos, manga… i moltes anades d’olla, també. Cada usuari posa les seves condicions)
Incredible Art (imatges d’art de totes les cultures i èpoques; el web és gegant i l’enllaç t’envia a la part de “Free art”: una aparença antiga per a un munt d’informació i recursos que no ténen preu)
Per no fer-ho més llarg ho deixo aquí, però a la propera voldria explicar com fer cerques d’imatges directament a Google i filtrar-les segons els drets que tenen, de manera que ens mostri, per exemple, només les que són d’us lliure, o d’us lliure i que a més es poden modificar, etc.
Si tens un lloc preferit on anar a buscar imatges, comparteix-ho als comentaris!
// Aquest entrada ha estat editada amb nous recursos el 13 de març de 2015 //
Ricard ha dit
ei, Luba, que Getty no és un lloc d’imatges de franc, eh. Totes les agències d’stock tenen un apartat d’imatges gratis, unes poques cada setmana. Però res més. La resta no ho sé perquè no les conec, però Getty sí: és “de pagu” ;)
luba lee ha dit
Tens tota la raó, Ricard. Gràcies per l’avís! Se m’ha colat completament! He comprovat totes les altres, però.
XaviGaja ha dit
Una entrada mooolt útil. Moltes gracies Luba! Jo fijo que en faré us.
luba lee ha dit
Me n’alegro, Xavi! :D
Pau ha dit
Aquesta me la guardo! Vaia curru, arreplegar tots aquests llocs, i mola el detall de “classificar-los” segons l’ewstil és molt graciós :)
Gràcies
luba lee ha dit
Heheheh m’alegro que et sigui útil, Pau! :D
luba lee ha dit
De tant en tant repasso les referències i actualitzo l’article