Abans de pujar imatges a un web –és igual que sigui en un blog o en una pàgina del tipus que sigui–, t’has de fixar que estiguin optimitzades: això vol dir preparar-les bé vigilant-ne, sobretot, la “mida” i el “pes”. T’explico la manera més bàsica de fer-ho.
La mida són les dimensions de la imatge en pixels, per exemple, 3400px x 1600px (amplada per alçada). Mentre que el pes es medeix en bytes, per exemple 548KB. Per entendre’ns: com més gran és la imatge, més pesa. I com més pesa, més tarda a carregar la pàgina.
Optimitzar mides i pes
- Obre la imatge en un editor d’imatges qualsevol (a l’exemple faig servir el Preview per a Mac). Si no el tens i no saps quin programa fer servir, mira’t aquest editor gratuït
- Busca, en el menú, Tools > Adjust size (Eines > Ajustar mida)
- Se t’obrirà el següent quadre de diàleg, amb una sèrie de dades que pots canviar:
Fixa’t que la casella d’escalar proporcionalment (aquí, Scale proportionally) estigui assenyalada: vol dir que vols que respecti la proporció original entre amplada i alçada; d’aquesta manera, només cal canviar-ne l’amplada i el programa ja en calcula l’alçada. - Tria la mida d’amplada que necessites (i fixa’t com canvia l’alçada).
- Ja que hi ets, assegura’t també que la resolució és de 72, o canvia-ho, si cal. Ja ho téns: desa el document.
La mida, i per tant el pes, de la teva imatge ja han canviat, i la resolució és la correcta: ara ja està preparada per ser pujada a qualsevol web. Encara es pot optimitzar més amb eines professionals, tipus Photoshop o d’altres, però no és imprescindible.
Optimitzar-ne el nom
Ja que has arribat aquí, t’aconsello canviar el nom de la imatge per un que tingui sentit, per exemple casa-de-pages.jpg
. Les regles per a les imatges són les mateixes que en el cas dels noms de les pàgines, arxius, etc.:
- Tot en minúscules, sense accents ni caràcters especials
- Paraules separades per guions mitjos: –
- Noms descriptius
D’aquesta manera, els buscadors trobaran fàcilment les teves imatges i les podran presentar a l’usuari que estigui buscant alguna de les paraules que coincideix amb el nom de l’arxiu: si busques a Google la paraula “casa”, veuràs que entre els primers resultats hi ha aquells que contenen aquesta paraula clau, per exemple, “casa-de-pages.jpg”, mentre que si el nom de la imatge és “DCMI0002635613.jpg”, serà difícil trobar-la.
Això de posar un bon nom als arxius és una pràctica imprescindible si t’interessa el SEO, però a més ho agrairàs perquè et facilitarà trobar-los al teu ordinador, per exemple: no és fàcil localitzar aquella foto del Sant Joan de 2014 en una carpeta amb centenars d’imatges que es diuen “DCMI0002635613.jpg”, “DCMI0002635614.jpg”.
La feina d’edició és entretinguda, i segur que al principi et sorprèn la quantitat de detallets que s’han de tenir en compte, però amb la pràctica ho acabes interioritzant, i fins i tot extrapolant a altres camps: t’acostumes a anomenar correctament qualsevol arxiu; no penjes a Facebook una foto de 4000px per 3000px; o no pretens enviar per Whatsapp una imatge de 2 megues. Així t’estalvies uns quants errors i que les coses vagin lentes o es vegin malament.
Fabi ha dit
Hola,
A traves de linkedin (estava indigant sobre woocomerce) vaig descobrir la teva pagina i et volia fer una pregunta per veure si em pots ajudar…I com que no he trobat cap direcció de mail te la faig arribar per aqui…
Estic creant la meva primera web i en aquesta web quasi tot el que ofereixo es informació que dono de forma gratuita, pero vull que per una determinada informació només es tingui accès si abans s’ha fet un pagament mitjançant paypal…
Aquesta informació pot variar cada dia, pero l’idea es que sempre es mostrarà a la mateixa pàgina (que hauria d’estar protegida) i amb el previ pagament per paypal…
Crec que el resum es que seria com un area de clients, però l’accès t’ho dona el pagament per paypal…
Saps d’algun plugin gratuït per wordpress que serveixi per fer el que vull?
Per cert m’agarda el disseny de la teva web!!! I molt bé que hagi tingut l’iniciativa de fer la traducció al català de woocomerce…:-)
Gràcies per la teva ajuda!!!
luba lee ha dit
Hola Fabi,
Gràcies per les teves paraules! :)
La veritat és que no tinc experiència directa pel que fa al que demanes, però he fet una mica de recerca i aquí et deixo les opcions que m’han semblat millors:
Plugin lliure i gratuït: el plugin que més m’ha agradat de tots (que consti, però, que no l’he probat!) és el Paid Memberships Pro. És de codi lliure i és gratuït. La majoria d’extensions d’aquest tipus són de pagament. Fa exactament el que tú demanes, i és fàcil de configurar i adaptar; treballa amb PayPal i molts d’altres.
De pagament i “tancat”: en cas que vulguis un servei super elegant i amb mil virgueries (tant de funcionalitat com d’estil), hi ha el Tinypass; et fan pagar una comissió d’una mica més del 15%, que baixa al 10% en el cas que superis els 2000$ al mes. Té una extensió per a WordPress i una barbaritat de detalls, segurament massa per a la majoria dels casos.
Curs gratuït en anglès: finalment, et deixo l’enllaç a un curs gratuït sobre com crear, en un WordPress, àrees reservades a usuaris de pagament. El curs promociona una solució en concret (el WishList Member), també de pagament (97$ per fer-ho funcionar en un sol web), que, si bé potser no t’interessa, et pot donar idees sobre el model de negoci, coses a tenir en compte, etc.
Personalment, jo provaria el primer plugin i experimentaria amb preus i maneres, a veure quina acceptació té en el teu negoci i quines possibilitats. Més endavant, quan vegis com va la cosa, i si et surt a compte, pots fer el canvi a un altre sistema més sofisticat.
Espero que et serveixi! Ja m’explicaràs les teves experiències! :)